Orzechowy miodownik z powidłem

Orzechowy miodownik z powidłem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • mąka

    22 dag
  • miód

    12 dag
  • cukier puder

    12 dag
  • orzechy włoskie

    6 dag, mielone
  • jajko

    1 sztuka
  • soda oczyszczona

    1 płaska łyżeczka

DODATKOWO

  • powidła śliwkowe

    1,5 słoiczka
  • polewa czekoladowa

  • Do posypania:

    posypka, gwiazdki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki ciasta umieszczamy w misce. Tak przygotowane mieszamy, by powstało lepkie ciasto. Gotowe odstawiamy na 12 godz. do lodówki. Najlepiej ciasto wykonać wieczorem, a następnego dnia upiec.
Po tym czasie masę dzielimy na 4 części (tyle będzie placków). Za pomocą noża rozciągamy je kolejno na nieprzylepianym pergaminie. Placuszki pieczemy krótko - około 5 min każdy w 180°C.
Gotowe placki przekładamy powidłem (dobrze, jeśli przed przełożeniem poleżą kilka godzin by delikatnie odwilgły). Powstałe ciasto przekrawamy wzdłuż na połowę. Otrzymane połówki sklejamy razem pozostałym powidłem.
Tak powstały miodownik o wymiarach 12x36 cm oblewamy polewą czekoladową i posypujemy posypką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (25)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

paniusiaewa

02.11.2016 15:49
Znam to, naprawdę pychotka.

ben-ka

07.10.2016 21:09
Bardzo lubię miodowniki z każda masą z powidłami też.

Patrycja33

24.08.2016 12:23
wyglada ciekawie,super przepis:-)

Ada-Gaba

31.05.2016 07:48
cudnie wygląda

paulette17

14.04.2016 10:00
Ale mam smaka na kawałek takiego ciasta ! :)

Barbara13

13.04.2016 21:56
Pyszne ciacho

Lis

13.04.2016 19:06
Smakowite ciasto:)

Małgorzata Pin

13.04.2016 12:48
ładne i smaczne ciacho.

Wacław

13.04.2016 09:24
jedno z moich ulubionych ciast :-)

ben-ka

13.04.2016 08:49
Smaczne, aromatyczne ciasto.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat