Orzechowy Mascarponek

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Ciasto pracochłonne ale co tam, za ten smak wart tej pracy. Sprawdzi się na domowych imprezach, czy też bedzie kusił swym wyglądem gości
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt:

  • jajko

    5 szt.
  • mąka pszenna

    0.5 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • budyń śmietankowy

    1 opakowanie
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Warstwa orzechowa:

  • orzechy włoskie siekane

    1.5 szklanki
  • białko

    5 szt.
  • cukier

    0.5 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Do nasączenia:

  • wódka

    1 szklanka

Masa mascarpone:

  • śmietana kremówka

    0.5 litra
  • serka mascarpone

    250 g
  • cukier

    0.5 szklanki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżki
  • gorąca woda

    0.5 szklanki

Polewa czekoladowa

  • czekolada mleczna

    2 tabliczki
  • masło

    0.5 kostki
  • śmietana 18%

    0.5 szklanki
  • galaretka wiśniowa

    0.5 opakowanie
  • orzechy włoskie siekane

    0.5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier a następnie żółtka. Zmiksować. Suche składniki przesiać przez sito i połączyć z masą za pomocą łyżki. Piec 25 minut w 175°C. Blaszka 25x36 cm. Po upieczeniu przecinamy na pół.

2. Warstwa orzechowa: Białka ubić na sztywno, dodać cukier. Wsypać orzechy, mąkę, proszek i mieszamy łyżką. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C i pieczemy ok 30 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Przed wyłożeniem na ciasto nasączyć.


3. Masa mascarpone: Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier oraz ser mascarpone. Zmiksować. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, lekko tężejącą połącz z masą. Masę podzielić na 2 części.


4. Polewa czekoladowa: czekoladę i masło przełożyć do rondla, rozpuścić. Gdy nieco ostygnie dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać lekko tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklance wrzącej wody, wymieszać i dodać orzechy włoskie. Ostudzić i wylać na ciasto.


Przełożenie: biszkopt-masa mascarpone-warstwa orzechowa-masa mascarpone-biszkopt-polewa czekoladowa

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat