Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowy Mascarponek
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier a następnie żółtka. Zmiksować. Suche składniki przesiać przez sito i połączyć z masą za pomocą łyżki. Piec 25 minut w 175°C. Blaszka 25x36 cm. Po upieczeniu przecinamy na pół.
2. Warstwa orzechowa: Białka ubić na sztywno, dodać cukier. Wsypać orzechy, mąkę, proszek i mieszamy łyżką. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C i pieczemy ok 30 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Przed wyłożeniem na ciasto nasączyć.
3. Masa mascarpone: Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier oraz ser mascarpone. Zmiksować. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, lekko tężejącą połącz z masą. Masę podzielić na 2 części.
4. Polewa czekoladowa: czekoladę i masło przełożyć do rondla, rozpuścić. Gdy nieco ostygnie dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać lekko tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklance wrzącej wody, wymieszać i dodać orzechy włoskie. Ostudzić i wylać na ciasto.
Przełożenie: biszkopt-masa mascarpone-warstwa orzechowa-masa mascarpone-biszkopt-polewa czekoladowa