Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzechowy Mascarponek

3.0
(12)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Ciasto pracochłonne ale co tam, za ten smak wart tej pracy. Sprawdzi się na domowych imprezach, czy też bedzie kusił swym wyglądem gości

Składniki:

Biszkopt:

jajko 5 szt.
mąka pszenna 0.5 szklanki
cukier 1 szklanka
budyń śmietankowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Warstwa orzechowa:

orzechy włoskie siekane 1.5 szklanki
białko 5 szt.
cukier 0.5 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Do nasączenia:

wódka 1 szklanka

Masa mascarpone:

śmietana kremówka 0.5 litra
serka mascarpone 250 g
cukier 0.5 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
gorąca woda 0.5 szklanki

Polewa czekoladowa

czekolada mleczna 2 tabliczki
masło 0.5 kostki
śmietana 18% 0.5 szklanki
galaretka wiśniowa 0.5 opakowanie
orzechy włoskie siekane 0.5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowy Mascarponek

1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier a następnie żółtka. Zmiksować. Suche składniki przesiać przez sito i połączyć z masą za pomocą łyżki. Piec 25 minut w 175°C. Blaszka 25x36 cm. Po upieczeniu przecinamy na pół.

2. Warstwa orzechowa: Białka ubić na sztywno, dodać cukier. Wsypać orzechy, mąkę, proszek i mieszamy łyżką. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C i pieczemy ok 30 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Przed wyłożeniem na ciasto nasączyć.


3. Masa mascarpone: Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier oraz ser mascarpone. Zmiksować. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, lekko tężejącą połącz z masą. Masę podzielić na 2 części.


4. Polewa czekoladowa: czekoladę i masło przełożyć do rondla, rozpuścić. Gdy nieco ostygnie dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać lekko tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklance wrzącej wody, wymieszać i dodać orzechy włoskie. Ostudzić i wylać na ciasto.


Przełożenie: biszkopt-masa mascarpone-warstwa orzechowa-masa mascarpone-biszkopt-polewa czekoladowa

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak