Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzechowy aroniowiec

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO ORZECHOWE

jajko 5 sztuk
cukier kryształ 3/4 szklanki
orzechy włoskie 10 dag mielone
mąka tortowa 0,5 szklanki
olej 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypta

MASA ARONIOWA

aronia 2,5 szklanki
śmietana 30% 0,5 litry
ser biały 400 gram z wiaderka
Żelatyna wieprzowa Prymat 8 łyżeczek
sok z cytryny z jednej cytryny
cukier puder 2-3 łyżki
cukier kryształ 2 łyżki

WYKOŃCZENIE

masa kajmakowa 300 gram
orzechy włoskie siekane do posypania

Porada

Ciasto polecam, zwłaszcza, że aronia, to owoc, który nie często gości w naszych deserach.

Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowy aroniowiec

Kroki postępowania

1
BISZKOPT ORZECHOWY:Mąkę łączymy z orzechami oraz proszkiem do pieczenia.

Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy. Do ubitych dodajemy porcjami cukier. Gdy ten się rozpuści dodajemy żółtka. Do puszystej masy wsypujemy sypkie składniki oraz wlewamy olej. Całość delikatnie mieszamy.


Krok 1 - Orzechowy aroniowiec foto
2
Gotowe ciasto wykładamy na przygotowaną blaszkę. Pieczemy je około 25 minut w 180°C.
Upieczone wyjmujemy i studzimy.
W ten sam sposób pieczemy drugie ciasto orzechowe.
Krok 2 - Orzechowy aroniowiec foto
3
MASA ARONIOWA: Aronię myjemy i osuszamy. Tak przygotowaną przekładamy do garnka. Dodajemy do niej cukier kryształ oraz sok z cytryny. Owoce stawiamy na ogniu i smażymy do momentu jak zmiękną i puszczą sok. Miękkie owoce miksujemy, po czym pozostawiamy je do ostygnięcia. Otrzymany mus, konsystencją przypomina dżem.
Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie (w około 0,5 szklanki).
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy ser oraz cukier puder. Gdy składniki się połączą dodajemy aronię.
Krok 3 - Orzechowy aroniowiec foto
4
Masę próbujemy i ewentualnie dosładzamy. Na koniec wlewamy żelatynę . Całość dokładnie miksujemy. Gotową masę aroniową wykładamy na pierwsze ciasto orzechowe. Rozrównujemy ją i przykładamy drugim orzechowym biszkoptem. Tak przygotowane ciasto schładzamy, by masa zastygła.
Po zastygnięciu, przystępujemy do wykończenia ciasta.
Krok 4 - Orzechowy aroniowiec foto
5
Wierzch zastygniętego ciasta smarujemy kajmakiem. Na kajmak wykładamy siekane orzechy i gotowe.
Krok 5 - Orzechowy aroniowiec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 01.12.2016 01:00
Smaczne ciasto.
Franciszek 30.11.2016 11:22
dobry do kawy
Grazyna0211 30.11.2016 10:50
super ciasto
jan_mag 30.11.2016 10:05
Fajne ciacho!
RenataZ-et 30.11.2016 10:05
bardzo smakowite ciacho
Stenka 30.11.2016 10:03
smaczne ciasto
Patrycja33 30.11.2016 09:43
Ciekawe ciasto:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak