Orzechowo-makowe rurki z kremem mascarpone

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kruche rurki z ciasta orzechowo-makowego z dodatkiem puree z dyni, napełnione kremem na bazie śmietany i serka mascarpone.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki ciasta

  • mąka tortowa

    25 dag
  • masło

    10 dag
  • puree z dyni

    2 łyżki
  • żółtko

    1 sztuka
  • cukier puder

    0.5 szklanki
  • orzechy włoskie mielone

    5 dag
  • mak

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • aromat migdałowy

    0.3 łyżeczki

Krem mascarpone:

  • śmietana 36%

    200 mililitrów
  • serek mascarpone

    200 gramów
  • cukier puder

    2 łyżki
  • skórka z pomarańczy

    0.5 łyżeczki

Dodatkowo:

  • białko

    1 szt.
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • płatki czekoladowe

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania

Krok 1 - Orzechowo-makowe rurki z kremem mascarpone foto
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, połową mielonych orzechów i makiem. Posiekać z masłem, dodać żółtko, puree z dyni, aromat i cukier puder, szybko zagnieść ciasto.

Zawinąć w folię spożywczą, odłożyć do lodówki na pół godziny.
Krok 2 - Orzechowo-makowe rurki z kremem mascarpone foto
Następnie rozwałkować na grubość 2-3 mm i foremką wyciąć krążki.
Krok 3 - Orzechowo-makowe rurki z kremem mascarpone foto
Zawinąć na foremki do rurek, zlepić, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmarować białkiem wymieszanym z cukrem z wanilią, posypać resztą mielonych orzechów.

Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15-17 minut.
Krok 4 - Orzechowo-makowe rurki z kremem mascarpone foto
Zimną śmietankę ubić dodając pod koniec cukier puder.

Do ubitej śmietany dodać stopniowo ser mascarpone, otartą skórkę z pomarańczy i na wolnych obrotach dalej ubijać aż masy się połączą.
Krok 5 - Orzechowo-makowe rurki z kremem mascarpone foto
Tak przygotowany krem przełożyć do szprycy cukierniczej i napełnić zimne rurki.

Krem ozdobić posypką czekoladową.

Smacznego.
IKrakowianka
Do kremu zamiast skórki pomarańczowej można dodać likier lub ekstrakt pomarańczowy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 05.01.2019 19:06
Ależ one wyglądają pysznie. Super pomysł z pieczeniem. Jeśli pozwolisz wykorzystam u siebie :)
Bożena Matuszczyk 02.01.2019 11:35
Wspaniałe i kuszące, ja miałam w tym roku labę,bo wyjeżdżałam do rodziny.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat