Orzechowo-kokosowe z kremem ananasowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt orzechowy

  • jajko

    8 szt
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • orzechy włoskie

    1/2 szklanki mielonych
  • proszek do pieczenia

    1 1/2 łyżeczki

Ciasto kokosowe

  • białko

    4 szt
  • cukier

    1 szklanka
  • wiórki kokosowe

    200 g

Krem ananasowy

  • ananas w puszce

    1 szt
  • woda

    1 szklanka
  • budyń śmietankowy

    2 szt
  • cukier

    1/2 szklanki
  • żółtko jajek

    4 szt
  • masło

    200 g

Polewa

  • czekolada mleczna

    100 g
  • mleko

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Biszkopt orzechowy: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku dokładnie miksując po każdym. Potem dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mielone orzechy i dokładnie ale delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę 20 x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 30-40 minut w 180 stopniach. Po tym czasie studzimy i przekrawamy na dwa blaty.

2. Ciasto kokosowe: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie łączymy z pianą z białek. Przelewamy do blaszki o tych samych wymiarach wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach i studzimy.

3. Krem ananasowy: Ananasy osączamy z soku. Sok ananasowy (jeśli będzie miej niż szklanka dolewamy wody) oraz pół szklanki wody zagotowujemy z cukrem. W pozostałej wodzie rozrabiamy żółtka oraz budynie i wlewamy do gotującego się soku. Całość zagotowujemy dokładnie mieszając i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce budyniu cały czas ucierając. Na koniec dodajemy ananasy pokrojone z małą kostkę i mieszamy.

4. Przełożenie ciasta: dolny blat biszkoptu orzechowego - 1/2 kremu - ciasto kokosowe - 1/2 kremu - górny blat ciasta orzechowego. Ciasto polewamy polewą z roztopionej czekolady i mleka i posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 10.11.2015 18:56
Pyszne, wysokie ciasto.
dagita 07.01.2015 17:39
Dziękuję za komentarze :) Szczerze polecam to ciacho :) Sama chętnie bym je upiekła ponownie, ale zasady to zasady :)
kusza23 07.01.2015 13:44
Ciekawe ciacho
mysza75 07.01.2015 10:45
jakie pyszne ciasto
Wacław 07.01.2015 10:06
apetyczne ciacho !
IZABELA29 07.01.2015 09:54
smacznie wygląda
Krystyna32 07.01.2015 08:56
apetyczne ciasto
dagita 06.01.2015 23:17
Dzięki :) MałaMi na pewno jesteś dobra w czym innym :)
rzelkazag 06.01.2015 22:49
Częstuję się:)
Kuchnia Marty 06.01.2015 22:48
Ale apetycznie wygląda! Super przepis!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat