Orzechowo- gruszkowe racuchy

Orzechowo- gruszkowe racuchy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    1 szklanka
  • mąka

    1 szklanka
  • mąka razowa

    0,5 szklanki
  • orzechy laskowe

    0,5 szklanki, mielone
  • cukier

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jajko

    1 sztuka
  • olej do smażenia

  • cukier puder

    do posypania
  • gruszki

    4 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Orzechowo- gruszkowe racuchy foto
Mleko przelewamy do miski. Dodajemy do niego mąki, orzechy, jajko, cukier oraz proszek do pieczenia.
Krok 2 - Orzechowo- gruszkowe racuchy foto
Całość dokładnie miksujemy. Ciasto pozostawiamy na około 10 minut, by odpoczęło.
Krok 3 - Orzechowo- gruszkowe racuchy foto
Między czasie obieramy gruszki i kroimy w plasterki. Pokrojone dodajemy do ciasta i mieszamy.
Krok 4 - Orzechowo- gruszkowe racuchy foto
Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy porcje przygotowanego ciasta formując zgrabne racuszki. Racuszki smażymy z dwóch stron do zrumienienia.
Krok 5 - Orzechowo- gruszkowe racuchy foto
Gotowe wykładamy na papierowy ręcznik by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Tak przygotowane posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
Jadwiga/Jaga85
Gruszki idealnie komponują się z orzechowym ciastem!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Malinka

31.12.2015 14:57
Na pewno bardzo apetyczne!

Łukasz15

31.12.2015 09:06
Bardzo dobre

bietka

31.12.2015 08:04
Smaczne połączenie smaków :)

gusia1000

31.12.2015 02:29
Fajny przepis.

jagoda5913

31.12.2015 00:34
super przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat