Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowiec z powidłami
należy zagnieść: 3 szklanki mąki pszennej, pół szklanki cukru, 1 margaryna, 2 całe jajka, dodać miód i sodę
gdy uformujemy kulkę, odstawić do lodówki na pół godziny
Następnie ciasto dzielimy na 2 częsci, rozwałkowujemy i pieczemy około 25 minut.
Biszkopt:
4 białka ubijamy na sztywno z cukrem, następnie dodajemy żółtka rozmącone z octem i wodą, ubijamy mikserem do białości
mieszamy mąki razem, dodajemy do ubijanych składników, pod koniec dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
zagotowujemy mleko wraz z cukrem, gdy się będzie gotować to dodajemy proszek budyniowy, mieszamy cały czas i zagotowujemy
Do ciepłego budyniu dodajemy margarynę.
Masa orzechowa:
margarynę rozpuszczamy na patelni, dodajemy miód i cukier, mieszamy, następnie dosypujemy POSIEKANE drobno orzechy, prażymy na złoty kolor.
SKŁADAMY:
placek kruchy - masa orzechowa- masa budyniowa - powidło - biszkopt - powidło - - masa budyniowa - placek kruchy