Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzechowiec z masą

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka 3 szklanki
cukier 1 szklanka
jajko 2
margaryna 1 kostka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 1 łyzeczka

masa

masło 1 kostka
budyń waniliowy 1
mleko 0,5 l
cukier 1 łyżka

orzechy

orzechy włoskie 2 szklanki
miód 5-6 łyzek
powidła śliwkowe

Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowiec z masą

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesitować. Dodać margarynę i posiekać. Dodać jajka. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać kakao i wymieszać. Każdą rozłożyć na osobnych blachach i upiec w 180 stopniach. Pieczemy ok. 40 minut.
Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Masło utrzeć na puch. Powoli dodawać po łyżce budyniu.
Orzechy pokroić na małe kawałki. Dodać miód i wymieszać.
Przełożenie: ciasto jasne + masa + ciasto ciemne + powidła +orzechy

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 19.05.2016 09:22
lubię orzechowce
Franciszek 19.05.2016 00:27
pyszne ciasto
Stenka 18.05.2016 17:03
smaczne ciasto
Ewelina1991 18.05.2016 14:48
pyszne ciacho
Agnieszka-87-25 18.05.2016 14:40
fajne ciasto
krokus 18.05.2016 13:33
pyszne ciasto
ilka01 18.05.2016 13:07
super ciasto :)
Lis 18.05.2016 12:48
Smakowite ciasto:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak