Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzechowiec z dużą ilością frużeliny

2.0
(8)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Przepyszne ciasto z orzechami na każdą okazję.

Składniki:

Ciasto białe:

masło 200 g
śmietana 18% 3 łyżki
jajko 1 sztuka
cukier kryształ 80 g
mąka 0.5 kg
cukier waniliowy 0.5 opakowania
proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki

Ciasto ciemne:

śmietana 18% 1 łyżka
masło 150 g
żółtko jajek 2 sztuki
mąka 300 g
cukier 70 g
cukier waniliowy 0.5 opakowania
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Krem:

masło 250 g
cukier 4 łyżki
mleko 0,5 litra
budyń waniliowy 1 opakowanie
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
sok z cytryny 1 łyżeczka
kakao 1 łyżka

Dodatkowo:

orzechy włoskie 200 gramów
frużelina 400 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowiec z dużą ilością frużeliny

Ciasto białe:
Jajko wybić do miski, utrzeć z cukrami.
Następnie dodać miękkie masło i śmietanę, dalej ucierać.
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać do pozostałych składników, utrzeć na wolnych obrotach do pojawienia się grudek.
Przełożyć ciasto na stolnicę zagnieść ciasto, podzielić na trzy części, włożyć ciasta do foliowych torebek, schłodzić w lodówce.

Ciasto ciemne:
Ciasto ciemne przygotować tak jak białe ciasto, tylko do mąki z proszkiem dodać jeszcze kakao.
Gotowe ciasto podzielone na 3 części, włożyć do zamrażalnika na 35 minut.
Orzechy włoskie grubo posiekać, podzielić na 4 części.
Frużelinę lub dżem porzeczkowy podzielić na 3 części
Formę o wymiarach 24 × 36, wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarowanym tłuszczem, wyłożyć na papier rozwałkowaną jedną część białego ciasta i część frużeliny porzeczkowej, posypać orzechami.
Następnie na tarce o dużych oczkach zetrzeć ciasto ciemne.
Włożyć formę do nagrzanego do 200 stop. Piekarnika i piec przez ok. 18 minut.
Pozostałe dwa ciasta przygotować tak samo, ostudzić.

Krem:
Szklankę mleka wlać do rondla, dodać cukier, zagotować.
Pozostałe mleko wymieszać z proszkiem budyniowym i mąką ziemniaczaną, wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania budyniu, ostudzić.
Miękkie masło utrzeć, dodawać po łyżce ostudzonego budyniu dalej ucierać, na samym końcu dodać sok z cytryny, wymieszać, podzielić krem na 2 części, jedną część kremu wymieszać z kakao.

Składanie ciasta:
Na pierwsze ciasto wyłożyć krem biały, przykryć drugim ciastem.
Wyłożyć krem kakaowy, zostawiając łyżkę kremu, przykryć trzecim plackiem.
Resztą kremu posmarować wierzch ciasta i posypać orzechami.
Schłodzić w lodówce. Ciasto jeść następnego dnia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 14.02.2019 19:52
Bardzo lubię takie ciasta :)
Bożena Matuszczyk 11.02.2019 12:19
Ciasto z dużą ilością frużeliny musi być o fajnym kwaskowym posmaku.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak