Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzechowiec

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód

mąka pszenna 50 dag
cukier kryształ 20 dag
masło lub margaryna 20 dag
jajko 2 szt
miód prawdziwy 2 łyżeczki
śmietana 18 proc 3 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki

Masa orzechowa

orzechy włoskie 30 dag
cukier kryształ 10 dag
masło 12 dag
miód prawdziwy 2 łyżki

Ponadto

dżem do przełożenia

Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowiec

1. Składniki na spód ciasta razem zagnieść na gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część ciasta wyłożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i upiec w temp 180 st C ok 15-20min.
2. Orzechy drobno pokroić, wrzucić na patelnię, uprażyć. Dodać miód i masło. Na sam koniec dodać cukier i chwilę prażyć.
3. Masę orzechową nałożyć na drugi placek wyłożony na wysmarowaną tłuszczem blaszkę do pieczenia i upiec, podobnie jak pierwszy placek.
4. Po upieczeniu pierwsze ciasto smarujemy dżemem i nakładamy ciastem z orzechami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 14.01.2016 11:49
oj smakuje na pewno
Jagódka77 31.12.2015 07:19
pyszne ciasto
Babeczka35 29.12.2015 19:40
Super ciasto.
jasiek 29.12.2015 16:49
najlepsze ciasto
Benita 29.12.2015 15:18
Pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak