Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzechowiec

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

margaryna 1 kostka
cukier 0,5 szklanki
żółtko jajek 4
mąka 2,5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

2 część ciasta

powidła 1 słoik
białko 6
cukier 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1.5 łyżki
orzechy włoskie 20 dag.

Krem

mleko 0,5 l.
żółtko jajek 2
cukier waniliowy 1 opakowanie
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
margaryna 1 kostka
cukier puder 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowiec

Ciasto zagnieść, wyłożyć na 2 blachy. Jedną z 2 części ciasta posmarować powidłami, wyłożyć pianę z białek połączoną z cukrem i mąką ziemniaczaną oraz orzechami. Ciasta piec przez około 40 minut w 180 stopniach.
Krem przygotować ze składników ( oprócz margaryny i cukru pudru), które należy dodać dopiero po wystygnięciu masy.
Ciasto ułożyć warstwami: ciasto, masa. ciasto z powidłami pianą i orzechami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak