Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzechowiec

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miód 150 g
jajko 3 sztuk
cukier 400 g
margaryna 200 g
mąka pszenna 400 g
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
ocet 1 łyżeczka
orzechy włoskie 250 g
margaryna 1 sztuk
mleko gorące 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowiec

CIASTO:

Jajka i cukier ucieramy w malakserze.
Miód i margarynę rozpuszczamy i studzimy.
Mieszamy wszystko razem dodając po trochu mąkę.
Sodę rozpuszczamy w occie i dodajemy do ciasta.
Wkładamy ciasto do lodówki na 24 h
Dzielimy ciasto na 3 części. Wałkujemy tworząć 3 placki - najlepiej na pergaminie, gdyż ciasto jest klejące.
Pieczemy placki na złoty kolor przez ok. 10-12 min. w temp 170 stopni.

MASA:

Zmielone orzechy zalewamy gotującym mlekiem. Dodajemy margarynę
i cukier - dobrze mieszamy.

Po ostudzeniu smarujemy wszystkie placki. Układamy warstwami, lekko dociskami.
Ciasto podajemy następnego dnia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata999 15.12.2013 20:12
Ciasto,orzechowa rozpusta.
norweska20 14.12.2013 15:23
moja mama robi podobne i jest bardzo smaczne
monisia1977 14.12.2013 13:32
super ciacho
Laila2786 14.12.2013 12:14
uwielbiam takie ciacha orzechowe
Joannasz3190 14.12.2013 10:40
Pyszności :)
dwa pokoje z kuchnią 14.12.2013 10:02
też lubię takie ciasta, robiłam kiedyś podobne
babajaga1969 14.12.2013 09:44
bardzo lubię to ciasto
iwi 14.12.2013 09:40
Pyszne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak