Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzechowe półksiężyce

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 500 gram
margaryna 150 gram
smalec 150 gram
żółtko jajek 2 sztuki
jajko 1 sztuka
cukier puder 200 gram
cukier waniliowy 1 sztuka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Dodatkowo

orzechy włoskie 2 szklanki
białko 1 sztuka do smarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowe półksiężyce


Margarynę i smalec rozetrzeć w dłoniach z mąką.
Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Schłodzić pół godziny w lodówce.
Wałkować na grubość 2 - 3 milimetrów i i wycinać foremką w kształcie księżyca ( może być inna). Smarować białkiem i umoczyć w posiekanych orzechach lekko dociskając.
Piec 8 - 10 minut w temperaturze 190 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 24.01.2016 18:08
Orzechy i ciasteczka, pycha :)
Kolorowa 24.01.2016 16:38
Super posypka !
joannaa24 24.01.2016 12:14
Super ciasteczka, lubię takie z orzechami
Ewa Wojtaszko 24.01.2016 11:22
smaczne ciasteczka,idealne do kawy czy herbaty.
gosia56 24.01.2016 10:49
Pyszne ciasteczka;)
Edita 24.01.2016 08:48
ładnie te ksiezyce
norweska20 23.01.2016 22:57
pyszne ciasteczka
monikaT83 23.01.2016 21:47
pyszne i jakie mocno orzechowe:)
sliwka 23.01.2016 21:45
Smaczne ciasteczka;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak