Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowe ciasto z kremem
Ciasto: Zmielone orzechy mieszamy w misce z bułką tartą i proszkiem do pieczenia. W osobnej misce oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy do nich stopniowo żółtka i cukier ubijając je na kremową masę. Zmniejszyć obroty do minimum i dodać do masy orzechy, miksując tylko do momentu wymieszania się. Teraz masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy łyżkę kakao i mieszamy, do drugiej łyżkę mąki i również mieszamy. Ciasta wykładamy na dwie osobne, duże blachy wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175C przez 20 minut. Studzimy.
Krem:
Zmielone orzechy zalać w garnku połową szklanki mleka, gotować aż masa zgęstnieje, ciągle mieszając, wystudzić. W pół szklanki mleka (z tych pół litra) rozpuścić mąki, cukier oraz żółtka. Pozostałe mleko zagotować po czym dodać mieszankę mąk (tak jak przygotowuje się budyń) ciągle mieszając. Pod koniec dodać papkę orzechową i ostudzić. Po ostudzeniu dodać likier.
Masło utrzeć na puch, dodać do niego masę orzechową i dokładnie wymieszać.
Na blasze układać kolejno: ciemny biszkopt, masa, krakersy, masa, krakersy, masa, jasny biszkopt, masa, starta czekolada.
Ciasto schłodzić w lodówce (najlepiej przez noc). Smacznego!