Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowa kosteczka
Krem:
Żółtka jajek, kisiel w proszku i 1 szklankę mleka dokładnie wymieszać, drugą szklankę mleka zagotować i na gotujące się mleko wylać mieszankę, gotować jak budyń, następnie wystudzić od czasu do czasu mieszając, aby nie zrobił się kożuch. Masło utrzeć na krem w trakcie dodając zimny budyń.
Upieczony i wystudzony spód z ciasta posmarować nutellą i wyłożyć na niej czekoladowe herbatniki, przy pomocy pędzla posmarować ciastka mlekiem i wyłożyć na nich cały krem budyniowy.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i przestudzić, śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru, na koniec dodać przestudzoną żelatynę. Bitą śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać i posypać orzechami, schłodzić w lodówce. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia.