Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orkiszowy zakwasowiec na bogato

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zaczyn

zakwas żytni 3 lyzki
woda 140 g
mąka orkiszowa 120g typ630

ciasto właściwe

woda 350 g
sól 2 lyzeczka
mąka orkiszowa typ 2000 350 g
mąka orkiszowa 100g typ630
siemię lniane 4 lyzki
sezam 4 lyzki
płatki owsiane 4 lyzki
pestki dyni 3 lyzki
słonecznik łuskany 3 lyzki

do posypania

siemię lniane 1 lyzka
sezam 1 lyzka
płatki owsiane 1 lyzka
pestki dyni 1 lyzka
słonecznik łuskany 1 lyzka

Przepis i sposób przygotowania na: Orkiszowy zakwasowiec na bogato

Kroki postępowania

1
Na zaczyn, wieczorem, wymieszać składniki, przykryć ściereczką i odstawić na całą noc w temperaturze pokojowej.
Krok 1 - Orkiszowy zakwasowiec na bogato foto
2
Na drugi dzień rano wsypać do misy obie mąki i sól.
Krok 2 - Orkiszowy zakwasowiec na bogato foto
3
Dodać wszystkie ziarna i płatki. Wodę wlać do zaczynu, wymieszać i wlać do misy. Wyrobić ciasto, wyjąć hak, misę nakryć ściereczką i odstawić na 3 godziny.
Krok 3 - Orkiszowy zakwasowiec na bogato foto
4
Przygotować posypkę: wymieszać ziarna i płatki.

Krok 4 - Orkiszowy zakwasowiec na bogato foto
5
Po 3 godzinach ciasto przełożyć do keksówki (15x28cm), posypać ziarnami i płatkami, odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Wierzch spryskać obficie wodą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec ok. 50 minut. Wystudzić na kratce.
Krok 5 - Orkiszowy zakwasowiec na bogato foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 14.09.2014 21:29
Fantastyczny chlebek!
fotoviderek 14.09.2014 14:50
Ten chlebek wygrywa wszystkie konkurencje, pycha :)
Pietruszka 14.09.2014 13:38
apetyczny chlebuś

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak