Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orkiszowe pierogi ze śliwkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka orkiszowa 3 szklanki
sól 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka
olej 1 łyżeczka
śliwki 20 sztuk
cukier do smaku
woda 1 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Orkiszowe pierogi ze śliwkami

Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misie miksera i mieszamy na najniższych obrotach. Ciasto przekładamy na blat i krótko zagniatamy. Podsypujemy mąką. Dzielimy na mniejsze placki (pozostałą część ciasta owijamy folią i odstawiamy na bok), które rozwałkowujemy, a następnie za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Na każdym z nich układamy śliwkę (można pokroić lub położyć dwie całe połówki) i posypujemy cukrem (wg uznania). Starannie lepimy pierogi, a następnie z brzegów tworzymy wzorki (można posłużyć się widelcem). Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody, delikatnie mieszamy. Gotujemy 3-4 minuty od wypłynięcia (lub krócej, jeśli ciasto jest cienkie). Można polać roztopionym masłem lub pominąć. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak