Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orkiszowe ciasto ze śliwkami i borówkami amerykańskimi

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka orkiszowa typ 2000 2 szklanki
cukier trzcinowy 3/4 szklanki
olej z pestek winogron 3/4 szklanki
jajko 5 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Owoce

śliwki świeże wg uznania
borówka amerykańska wg uznania

Posypka

cukier puder wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Orkiszowe ciasto ze śliwkami i borówkami amerykańskimi

Kroki postępowania

1
Do naczynia wbić 5 całych jajek oraz wsypać cukier trzcinowy, zmiksować.
Krok 1 - Orkiszowe ciasto ze śliwkami i borówkami amerykańskimi foto
2
Wsypać mąkę orkiszową oraz proszek do pieczenia i dalej miksować.
Krok 2 - Orkiszowe ciasto ze śliwkami i borówkami amerykańskimi foto
3
Wlać olej z pestek winogron.
Krok 3 - Orkiszowe ciasto ze śliwkami i borówkami amerykańskimi foto
4
Zmiksować na jednolitą masę.
Krok 4 - Orkiszowe ciasto ze śliwkami i borówkami amerykańskimi foto
5
Śliwki wypestkować i poukładać na cieście skórką do dołu.
Krok 5 - Orkiszowe ciasto ze śliwkami i borówkami amerykańskimi foto
6
Posypać borówkami amerykańskimi.
Krok 6 - Orkiszowe ciasto ze śliwkami i borówkami amerykańskimi foto
7
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez 45 minut do tzw. "suchego patyczka".
Krok 7 - Orkiszowe ciasto ze śliwkami i borówkami amerykańskimi foto
8
Upieczone ciasto wystudzić w piekarniku.
Krok 8 - Orkiszowe ciasto ze śliwkami i borówkami amerykańskimi foto
9
Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Krok 9 - Orkiszowe ciasto ze śliwkami i borówkami amerykańskimi foto
10
Smacznego !
Krok 10 - Orkiszowe ciasto ze śliwkami i borówkami amerykańskimi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 01.08.2016 19:07
Mi będzie smakowało :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak