Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orkiszowa brioszka

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanka
mąka orkiszowa 1/2 szklanka
mleko 3,2% 100 ml
masło 100 gram
jaja 3 sztuka
cukier brązowy 3 łyżka
drożdże 20 gram
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Orkiszowa brioszka

Mąkę przesiej i zrób dół, wbij jaja, wlej mleko, masło i rozkrusz drożdże. Dodaj cukier i sól. Wyrabiaj, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Wsyp garść rodzynek. Odstaw w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto wyrośnie, zrób z niego kilka kulek tej samej wielkości. Włóż do formy obok siebie, dzięki temu po upieczeniu będą ładnie się rwać. Surowe ciasto w formie włóż do lodówki przykrywając folią spożywczą na całą noc. One jeszcze raz urosną, mimo niskiej temperatury. Rano nastaw piekarnik na 190 stopni i piecz 30-40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 17.04.2013 23:19
fajny przepis
AZgotuj 03.04.2013 20:43
tak, taką własnie dodałam:)
03.04.2013 20:42
tak, taką własnie dodałam:)
zielonamorelka 03.04.2013 20:40
czy można dać mąki orkiszowej ale razowej?tylko taką posiadam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak