Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

oponki z serem białym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 4 szklanki
jajko 4
ser biały 1 kostka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżka
cukier 1/2 szklanki
olej do smażenia 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: oponki z serem białym

1. 4 szklanki mąki,4 całe jajka,cały ser biały(ewentualnie 1/4),1 łyżkę sody oczyszczonej,i nie całe pół szklanki cukru zagnieść w misce.Odstawić aż ciasto trochę podrośnie

2.Kiedy już ciasto podrośnie formujemy kulki niewielkiej wielkości i troszeczkę spłaszczamy.Środek wyrzynamy (ja to robię gwintem od butelki) ale można czymś okrągłym np kieliszkiem.

3.Kiedy już nasze pączki wyglądają jak opona nastawiamy około 1 litra oleju w garnku i wrzucamy oponki na gorący olej,przekręcając je kiedy się zarumienia.

4.Pamiętajmy że musza się podsmażyć żeby ciasto nie było w środku surowe.Wyciągamy łyżką durszlakową na papierowy ręcznik i odsączamy.

Do smaku posypujemy cukrem pudrem czy polewamy czekoladą lub lukrem.
Smacznego

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 10.12.2012 17:25
może chodzi o małą kostkę sera bo u nas takie są
Mysiunia 09.12.2012 13:19
nie dokonca rozumiem o co chodzi z tym serem, podajesz kostkę (ile to mniej-więcej deko), ponadto w opisie piszesz, że dajemy cały ser lub tylko 1/4, więc ile?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak