Oponki z serem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ser

    1/2 kg
  • mąka

    1/2 kg
  • żółtko jajek

    2
  • drożdże

    2 dag
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżka
  • ocet

    1 łyżka
  • cukier

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto.

Ciasto wałkujemy na grubość 1 cm, wycinamy krążki szklanką, a w nich środek kieliszkiem.

Oponki smażymy na głębokim rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat