Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oponki twarogowe.

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

ser biały 20 dag
cukier 5 łyżek
żółtko jajek 1 sztuka
mleko 6 łyżek
olej 6 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier waniliowy 2 łyżki
mąka tortowa 2 szklanki
sól szczypta

Lukier

białko 1 sztuka
cukier puder 1 szklanka

Dodatkowo

olej do smażenia 2 szklanki
mąka pszenna pół szklanki

Porada

Z przepisu wyszło mi 35 oponek.

Przepis i sposób przygotowania na: Oponki twarogowe.

Kroki postępowania

1
Ser mielimy lub przeciskamy przez praskę.Przekładamy do miski,dodajemy cukier,cukier waniliowy,mleko,olej,sól,żółtko.Ucieramy na puszystą masę,stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i zagniatamy ciasto.
Krok 1 - Oponki twarogowe. foto
2
Ciasto wałkujemy na stolnicy,szklanką wykrawamy krążki,a w każdym krążku kieliszkiem dziurkę.
Krok 2 - Oponki twarogowe. foto
3
W garnku rozgrzewamy olej.Smażymy oponki z obu stron po kilka minut.Upieczone osączamy na papierowym ręczniku.
Krok 3 - Oponki twarogowe. foto
4
Białko ucieramy z cukrem pudrem,cukier dodajemy stopniowo,gdy lukier będzie miał odpowiednią konsystencję dekorujemy oponki.Odstawiamy do zastygnięcia lukru.
Krok 4 - Oponki twarogowe. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 19.03.2017 18:53
Dziękuję:)
gusia1000 25.01.2015 20:16
idealne na tłusty czwartek.
Lucan 17.01.2015 23:10
moja mama takie robiła!
mysza75 17.01.2015 11:40
jakie fajne oponki
IKrakowianka 16.01.2015 21:18
śliczne oponki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak