Oponki serowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    4 szklanki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • Soda oczyszczona Prymat

    2 łyżeczki
  • olej

    1,5 litra
  • śmietana

    4 łyzki
  • ocet

    1 łyżeczka
  • cukier puder

    do posypania
  • żółtko jajek

    4 sztuki
  • ser biały

    600 (twarogowy)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski przesiewamy mąkę ,dodajemy ser. Jajka ,cukier, śmietanę mieszamy. Do mąki dodajemy jajka sodę i ocet, wyrabiamy ciasto. W garnku rozgrzewamy olej. Ciasto wałkujemy na grubość 1,5 cm wycinamy szklanka kulka a w nich kieliszkiem mniejsze. Na rozgrzanym oleju smażymy oponki. Posypujemy cukrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Barbara13 02.12.2013 10:14
Smaki dzieciństwa:)
joanna30 02.12.2013 09:41
Moje ulubione :)
gibli 02.12.2013 09:14
pyszne:)))
Wiesława1 02.12.2013 07:52
pyszne!!pamiętam z dzieciństwa
Krzysztof15 02.12.2013 07:35
moje ulubione
nogawkuchni 02.12.2013 06:10
Smakowite,świetna słodkość,z pewnością bardzo pyszne,przydatny przepis.
sanielcia 01.12.2013 23:14
jakie pyszne oponki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat