Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oponki makowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 40 dag
proszek do pieczenia 2 łyzeczki
cukier 10 dag
twaróg 20 dag
olej 8 łyżek
mleko 8 łyzek
mak 2 łyżki
cukier puder
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Oponki makowe

Do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, dodaj ser, cukier, mleko i olej oraz mak. Ciasto zagnieć. Rozwałkuj niezbyt cienko około 1 cm grubości . Szklanką powykrawaj duże krążki, a kieliszkiem w środku mały krążek. Oponki smaż na głębokim tłuszczu z każdej strony na rumiano. Usmażone kładź na papierowym ręczniku w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Oponki makowo-serowe posyp cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smaczna_B 28.11.2015 16:23
Super !!! Wyglądają zachęcająco.
Ola1984 28.11.2015 07:47
Świetny pomysł z dodaniem maku :)
Franciszek 28.11.2015 00:44
dobry pomysł
jola91 27.11.2015 22:26
Pomysł z dodaniem maku bardzo udany ;)
joannaa24 27.11.2015 18:53
Bardzo fajne
Wafelek2601 27.11.2015 18:37
Fajny pomysł z tym makiem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak