Oponki -bez sera

Oponki -bez sera

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    25 dag
  • jajko

    1 sztuka
  • śmietana kwaśna

    4,5 łyżki
  • mąka

    1 łyżka
  • cukier

    3 łyżeczki
  • margaryna

    1 łyżka
  • cukier puder

    do posypania
  • drożdże

    1/4 kostki
  • żółtka

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Na początku zajmujemy się drożdzami, które rozcieramy z cukrem (kryształ) by stały się płynne. DO nich dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany, następnie łyżkę mąki . Wszytsko ze sobą dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut.

Po tym okresie na stolnice wykładamy mąkę (25 dag), 3 żółtka i 1 białko. Dodajemy także nasze drożdze, łyżkę margaryny oraz 3,5 łyżki śmietany. Z tym wszytskich składników zagniatamy ciasto i odstawiamy na 30 minut by nam wyrosło.. Wałkujemy, na grubość średnio pół centmentra, za pomoca szklanki wycinamy kółka, zaś dziurkę w środku wyciskanmy za pomoca nakrętki od napoju.


Smażymy na głębokim tłuszczu w garnku, z każdej strony na rumiany kolor. Po wyciągnieciu z garnka najlepiej położyć na papierowej chusteczce by odsączyć tłuszcz. Wszytsko posypujemy na koniec obficie cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Alex_M

03.07.2013 19:27
pyszne oponki

dianix

06.05.2013 23:41
PASOWAŁOBY ZROBIC

Ewelina47

11.12.2012 12:50
z serem czy bez ja i tak je uwielbiam

Adamorek

11.12.2012 12:40
niezłe

Botwinka

11.12.2012 11:53
uwielbiam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat