Oponki babuni

Oponki babuni

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    50 dag
  • cukier

    10 dag
  • jaja

    2 szt
  • mleko

    1/2 szkl.
  • masło

    10 dag
  • drożdże

    1/2 opakowania
  • cukier waniliowy

    1 torebka
  • konfitura morelowa

    10 dag
  • sól

    szczypta
  • tłuszcz do smażenia

    1 kg
  • cukier puder

    do posypania
  • konfitura

    10 porzeczkowa
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Oponki babuni

Mąkę przesiać do miski. Wrzucić rozkruszone drożdże, dodać letnie mleko, cukier, cukier waniliowy, jajka, szczyptę soli i miękkie masło. Zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić na ok 30 min. Jeszcze raz zagnieść ciasto. Pozwałkować jak na placek. Wyciąć krążki. W każdym zrobić wgłębienie. Ponownie odstawic na 15 min. Smażyć w rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Napełnić konfiturami, wstrzykując je do środka szprycą. Posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

m1monika 14.11.2011 22:52
pycha
malaczarna23 23.08.2011 10:48
pycha
tomek18 28.04.2011 17:12
super
ajres 07.04.2011 09:45
dobre
ewelina63 31.10.2010 18:42
super
Krzysztof42 30.10.2010 16:13
oponki babuni muszą być smaczne
Małgorzata113 06.05.2010 08:10
Oponki zawsze były na czasie. Smaczne i łatwe do zrobienia.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat