Oponki babuni

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    50 dag
  • cukier

    10 dag
  • jaja

    2 szt
  • mleko

    1/2 szkl.
  • masło

    10 dag
  • drożdże

    1/2 opakowania
  • cukier waniliowy

    1 torebka
  • konfitura morelowa

    10 dag
  • sól

    szczypta
  • tłuszcz do smażenia

    1 kg
  • cukier puder

    do posypania
  • konfitura

    10 porzeczkowa
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać do miski. Wrzucić rozkruszone drożdże, dodać letnie mleko, cukier, cukier waniliowy, jajka, szczyptę soli i miękkie masło. Zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić na ok 30 min. Jeszcze raz zagnieść ciasto. Pozwałkować jak na placek. Wyciąć krążki. W każdym zrobić wgłębienie. Ponownie odstawic na 15 min. Smażyć w rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Napełnić konfiturami, wstrzykując je do środka szprycą. Posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
m1monika 14.11.2011 22:52
pycha
malaczarna23 23.08.2011 10:48
pycha
tomek18 28.04.2011 17:12
super
ajres 07.04.2011 09:45
dobre
ewelina63 31.10.2010 18:42
super
Krzysztof42 30.10.2010 16:13
oponki babuni muszą być smaczne
Małgorzata113 06.05.2010 08:10
Oponki zawsze były na czasie. Smaczne i łatwe do zrobienia.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat