Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oponki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 90 dag
ser biały 75 dag
jajko 3 sztuki
śmietana 6 łyżek
cukier 9 łyżek
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki

pozostałe składniki

cukier puder
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Oponki

Kroki postępowania

1
Ser mielimy. Potem dokładnie zagniatamy wszystkie składniki ciasta.
Krok 1 - Oponki foto
2
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm. Szklanką wykrajamy kształt koła, kieliszkiem odkrajany środek.
Krok 2 - Oponki foto
3
Oponki smażymy na dużej ilości oleju, tak aby w nim pływały. Smażymy z obu stron do momentu, gdy się zarumienią.
Krok 3 - Oponki foto
4
Oponki odkładamy na papierowy ręcznik kuchenny aby ociekły dobrze z oleju.
Krok 4 - Oponki foto
5
Na koniec obtaczamy oponki w cukrze pudrze. Można jeść już na ciepło.
Krok 5 - Oponki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 28.04.2015 21:50
dawno nie jadłam, muszę to nadrobić
Krystyna32 25.02.2015 09:46
bardzo apetyczne
gottrina 25.02.2015 09:37
uwielbiam takie słodkości
Pyszota 25.02.2015 09:27
super pomysł
as28 25.02.2015 09:03
mniam mniam
Zdzisław 25.02.2015 09:02
takie słodkości bardzo lubię
Magula 25.02.2015 07:33
bardzo lubię oponki
Milka100 25.02.2015 07:31
palce lizać:)
Lucan 24.02.2015 23:17
Pysznie wygląda, szkoda, że nie mogę :/

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak