Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oponki

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser biały 70 dkg
masło 5 dkg
jajko 4 szt
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
spirytus 1 łyżeczka
cukier 3 łyżki
olej do smażenia
mąka 50-60 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Oponki

Ser zmielić lub przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę, masło, jajka, sodę, spirytus i cukier. Zagnieść ciasto. Rozwałkować na placek o grubości około 1,5 cm. Wykrawać koła szklanką, a w środku mniejsze kółka za pomocą np. kieliszka. Kłaść na głęboki, rozgrzany tłuszcz i smażyć oponki aż się zrumienią z obu stron. Podawać posypane cukrem pudrem.
Smacznego :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika141 16.02.2015 13:09
bardzo lubię oponki serowe
Bernadeta1 15.02.2015 16:32
kiedyś często piekłam, bardzo smaczne
miodunka 15.02.2015 13:56
bardzo lubię, tylko dużo kalorii
IwonaDD 15.02.2015 13:12
bardzo lubię :)
idealme 15.02.2015 12:23
bardzo smaczne
gibli 15.02.2015 11:35
muszę je zrobić, świetnie wyglądają :))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak