Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oponki

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dkg
ser biały 25 dkg
jajko 4 sztuki
masło lub margaryna 12,5 dkg
cukier puder 10 dkg
cukier puder do opruszenia
ocet 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Oponki

Mąkę posiekać z masłem,cukrem pudrem i serem.Następnie dodać jajka,sodę i spirytus i zagnieść ciasto.

Ciasto wałkować na grubość około 1 cm. i wycinać np.szklanką kółka a na ich środku małym kieliszkiem małe kółeczko.Smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor.Wyjmować łyżką cedzakową odsączać z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.Posypywać cukrem pudrem.
Ja część ciasta formowałam na kształt pączków i nadziewałam jabłkami pokrojonymi w kostkę.Wyszły naprawdę smaczne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof15 11.06.2013 14:56
pyszniutkie pączusie
Wiesława1 11.06.2013 14:50
dokładnie...-smaki z dzieciństwa
ssylwiaa 11.06.2013 13:47
mój smak dzieciństwa ;)
reniatka 11.06.2013 11:27
uwielbiam oponki
Agnieszka-87-25 11.06.2013 11:26
od czasu do czasu robię też sobie takie są dobre
as28 11.06.2013 11:03
mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak