Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oponki

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser biały 250 g
mąka pszenna 500 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
masło 70 g
jajko 2 sztuki
cukier waniliowy 2 łyżki
cukier 1 szklanka
cukier puder do posypania
smalec 2 (do smażenia)

Przepis i sposób przygotowania na: Oponki

Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i dokładnie zagniatamy na jednolitą masę. Następnie przekładamy na stolnicę posypaną mąką i rozwałkujemy na grubość ok. 1 cm. Z ciasta wycinamy szklanką kółka, a ich środki wycinamy kieliszkiem. Pozostałości ciasta zagniatamy ponownie, rozwałkowujemy i znowu wycinamy oponki - postępujemy tak aż do wyczerpania ciasta.
Na patelni roztapiamy smalec i smażymy nasze oponki na złoto z każdej strony. Po wyciągnięciu z patelni osuszamy je na ręcznikach papierowych i posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 13.02.2014 09:23
Uwielbiam oponki.
Kamil 05.08.2013 08:54
Przysmak amerykańskich policjantów :P
Dorian 17.05.2013 20:55
pysznie wyladaja
czekoladka_m 04.02.2013 19:04
Wspaniale się prezentują:) Moje ulubione
Janina 04.02.2013 17:25
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak