Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oponeczki, czyli małe oponki

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka
cukier 1/3 szklanki
margaryna 1/4 kostki
ocet 1 kieliszek
ser biały 15 dag
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Oponeczki, czyli małe oponki

Do miski wsypać mąkę i zrobić rowek. Wsypać do niego wszystkie pozostałe składniki. Wyrobić ciasto, tak, żeby odchodziło od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Po kilkunastu minutach rozwałkować na stolnicy i wykrawać mniejszą szklanką kółeczka, a w nich robić dziurkę mniejszym kieliszkiem. Takie oponki smażyć na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

everay 19.01.2014 20:17
smaczne:))
ao_12 19.01.2014 19:00
pyszniutkie oponki :)
Sroczka 19.01.2014 18:43
Pyszniutkie, w sam raz do kawki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak