Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

opieńki w sosie chrzanowo śmietanowym

mic
2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

opieńki 1 miska mała
olej 1/4 szklanki
śmietana 3 łyżki
mąka 2,5 łyżki
woda do zagęszzenia z mąka i śmietaną
Kucharek przyprawa do potraw 3 łyzecczki
sól do smaku
pieprz do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
chrzan 1,5 łyzki
woda 1 litr
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
ziele angieskie 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: opieńki w sosie chrzanowo śmietanowym

Kroki postępowania

1
Opieńki wykładamy do woka, zalewamy olejem. Podduszamy je ok 10 minut, następnie zalewamy wodą, wymieszaną z kucharkiem, dodajemy ziele angielskie 3 sztuki i lisć laurowy. Zostawiamy na ogniu, aż grzyby będę miększe.
Krok 1 - opieńki w sosie chrzanowo śmietanowym foto
2
Dodajemy przyprawy, w tym czasie mieszamy w misce mąkę z wodą i smietaną i mieszamy by uzyskac jednolitą konsystencję.
Krok 2 - opieńki w sosie chrzanowo śmietanowym foto
3
Do miski dodajemy chrzan, mieszamy i wlewamy do woka powoli ciagle mieszajac. Zagotowujemy, doprawiamy do smaku.
Krok 3 - opieńki w sosie chrzanowo śmietanowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 07.11.2013 08:23
Opieńki pierwsza klasa :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak