Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

opieńki i zielonki=sos i kotlety z kaszą...

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby leśne 1,5 kg/zielonki,opieńki
cebula 2 sztuki
olej rzepakowy 1/4 szklanki
kostka rosołowa 2 sztuki
wywar grzybowy 2 szklanki
śmietana gęsta 200 ml
Pieprz czarny mielony Prymat 3/4 łyżeczki
natka pietruszki 1/2 pęczka
kasza gryczana 3 woreczki
jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
grzyby leśne 2 szklanki
Kucharek przyprawa do potraw 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
olej rzepakowy - ile potrzeba

Przepis i sposób przygotowania na: opieńki i zielonki=sos i kotlety z kaszą...

opieńki, zielonki oczyścić, zalać woda i tylko krótko zagotować, wylać na durszlak i opłukać, ponownie w garnku zalać wodą i gotować z 30 minut, wylać na durszlak, 2 szklanki wywaru zostawić, resztę można zamrozić

na oleju rzepakowym w rondlu podsmażyć cebulę z grzybami z 10 minut, mieszać

odłożyć z 2 szklanki grzybów do kotletów, resztę zalać wywarem, dać kostkę rosołową, śmietanę i gotować z 5 minut mieszając, do smaku dać pieprzu mielonego, na koniec blenderem zmiksować sos, parę grzybków odłożyć do dekoracji

kaszę gryczaną wyrobić z posiekanymi grzybami, jajkiem, tartą bułką, kucharkiem, pieprzem, na oleju rzepakowym smażyć rumiane kotlety

podawać kotlety z ziemniakami i sosem, posypać natką pietruszki - grzyby leśne zielonki i opieńki sa idealne na wszelkie sosy czy kotlety, kotlety można je łączyć z kaszą, ryżem, ziemniakami........SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 30.10.2017 23:09
Smakowicie pyszne danie;)
Jagódka17
Jagódka17 30.10.2017 17:48
pysznie wygląda obiadek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak