Omułki na maśle w białym winie, śmietanie i pomidorach

Omułki na maśle w białym winie, śmietanie i pomidorach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • omułki

    1 kilogram
  • czosnek

    3 ząbki
  • pomidorki cherry

    5 sztuk
  • oliwa

    3 łyżki
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz biały mielony Prymat

    1/3 łyżeczki
  • wino białe wytrawne

    150 mililitrów
  • śmietana 30%

    100 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Omułki na maśle w białym winie, śmietanie i pomidorach foto

Zaczynamy od dokładnego umycia omułków. Otwieramy opakowanie i dokładnie czyśmy każdą sztukę. Jeśli muszla jest otwarta pukamy w nią nożem, jeśli się zamyka zostawiamy, jeśli nie reaguje na opukiwanie wędruje do kosza.
Czosnek siekamy, pomidorki obieramy ze skóry i kroimy w nieduże kawałki.

Krok 2 - Omułki na maśle w białym winie, śmietanie i pomidorach foto
Oczyszczone i dobrze wypłukane mule odkładamy na chwilę na bok, oliwę powoli podgrzewamy z czosnkiem i pomidorkami.
Krok 3 - Omułki na maśle w białym winie, śmietanie i pomidorach foto

Wino wlewamy na patelnię.

Krok 4 - Omułki na maśle w białym winie, śmietanie i pomidorach foto

Dolewamy śmietanę i redukujemy przez chwilę.

Krok 5 - Omułki na maśle w białym winie, śmietanie i pomidorach foto

Wrzucamy omułki, przykrywamy, zwiększamy ogień i energicznie potrząsamy patelnią.

Krok 6 - Omułki na maśle w białym winie, śmietanie i pomidorach foto

Po około 5 minutach potrząsamy jeszcze raz i sprawdzamy, czy muszle się otworzyły. Jeśli tak, zestawiamy z ognia.

Krok 7 - Omułki na maśle w białym winie, śmietanie i pomidorach foto

Przed podaniem posypujemy natką pietruszki, nam smakuje ze świeżą bagietką i białym bardzo wytrawnym winem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 12.01.2014 15:35
świetnie smakują także z dużą ilością świeżego kopru :)
pacpaw 19.11.2012 18:50
w tym sosie wybornie będą smakować nie tylko omułki ale wszelaki owoce morza. Dzięki temu przepisowi w mojej kuchni owoce morza zaczęły gościć częściej
Magdalena67 23.10.2011 21:03
To dla mnie wyzwanie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat