Przepis i sposób przygotowania na: Omułki na maśle w białym winie, śmietanie i pomidorach
Kroki postępowania
Zaczynamy od dokładnego umycia omułków. Otwieramy opakowanie i dokładnie czyśmy każdą sztukę. Jeśli muszla jest otwarta pukamy w nią nożem, jeśli się zamyka zostawiamy, jeśli nie reaguje na opukiwanie wędruje do kosza.
Czosnek siekamy, pomidorki obieramy ze skóry i kroimy w nieduże kawałki.
Wino wlewamy na patelnię.
Dolewamy śmietanę i redukujemy przez chwilę.
Wrzucamy omułki, przykrywamy, zwiększamy ogień i energicznie potrząsamy patelnią.
Po około 5 minutach potrząsamy jeszcze raz i sprawdzamy, czy muszle się otworzyły. Jeśli tak, zestawiamy z ognia.
Przed podaniem posypujemy natką pietruszki, nam smakuje ze świeżą bagietką i białym bardzo wytrawnym winem.