Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Omlet orkiszowy z musem jabłkowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 3 szt.
cukier waniliowy 1 op.
sól szczypta
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
mąka orkiszowa jasna 3 łyżki
olej rzepakowy
masło klarowane
mus jabłkowy

Porada

Omlet przed podaniem można dodatkowo posypać cukrem pudrem.

Przepis i sposób przygotowania na: Omlet orkiszowy z musem jabłkowym

Jajka wybić do wysokiego pojemnika, dodać szczyptę soli oraz cukier waniliowy - zmiksować na puszystą masę. Dosypać przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i krótko zmiksować do połączenia. Na niewielkiej patelni rozpuścić nieco klarowanego masła, dolać odrobinę oleju rzepakowego i wylać gęste ciasto omletowe. Smażyć pod przykryciem, na niewielkim płomieniu, aż spód się usmaży, a na wierzchu powstaną charakterystyczne kratery. Ostrożnie odwrócić omlet na drugą stronę i krótko dosmażyć pod pokrywką.

Usmażony omlet przełożyć na talerz, pokroić promieniście i polać gęstym musem jabłkowym. Podawać na ciepło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak