omlet hiszpański

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    3 szt
  • masło

    10 g
  • cebula

    50 g
  • papryka czerwona

    1 szt
  • papryka zielona

    1 szt
  • czosnek

    5 g
  • oliwa

    0,02 l
  • tymianek Prymat

  • sól do smaku

  • czarny pieprz mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Obraną cebulę pokroić w półplastry. Oczyszczoną z nasion paprykę w cienkie julienne. Czosnek pokroić w półplasterki. Po zeszkleniu cebuli na oliwie z oliwek, dołożyć paprykę i czosnek oraz tymianek. Całość smażyć aż wszystkie warzywa będą miękkie. pod koniec smażenia doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wykonanie omletu: Wbite jaja roztrzepać bardzo dokładnie trzepaczką. Do jaj dodać przestudzony sos hiszpański i delikatnie mieszać. jaja wylać na gorącą teflonową patelnię z rozpuszczonym masłem. Omlet smażyć tylko zjednej strony. nie przewracać i nie zwijać. Gdy omlet jest dostatecznie ścięty od spodu jest gotowy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat