Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Okruszek z kremem pomarańczowo- miętowym

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kruche ciasto

mąka pszenna 600 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier kryształ 3/4 szklanki
margaryna 100 g
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka
sól 1 szczypta

Krem

pomarańcze 3 sztuki
biała czekolada 1/2 tabliczki
Syrop trzcinowy 1 łyżka
budyń waniliowy 1 sztuka
galaretka pomarańczowa 1 sztuka
margaryna 100 g
mięta liście 6 sztuk

Dekoracja

mięta liście 8 sztuk
wafelek 45 gram

Porada

Lekko wyrobione ciasto możemy przełożyć do foliowej torebki i wtedy zagniatać, jest dużo szybciej:)

Przepis i sposób przygotowania na: Okruszek z kremem pomarańczowo- miętowym

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, szczyptę soli. Mieszamy, a następnie robimy na środku dołek i dodajemy jajko oraz żółtko, a także pokrojoną na malutkie kawałki margarynę. Całość szybko zagniatamy i odkładamy na 15 minut do zamrażalnika. W tym czasie robimy krem: Pomarańcze dokładnie myjemy i wyciskamy z nich sok. Powinno go być ok 0.4-0.5l. Przelewamy do rondelka zostawiając sobie ok 0.5 szklanki. Gotujemy z dodatkiem syropu trzcinowego oraz mięty. W pozostałym napoju rozpuszczamy budyń oraz wsypujemy galaretkę. Mieszamy, a następnie przelewamy do gotującego się soku, skąd wcześniej wyjmujemy miętę. Dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę oraz białą czekoladę. Mieszamy do momentu zgęstnienia sosu. Studzimy. Schłodzone ciasto wkładamy pomiędzy dwa kawałki folii spożywczej, wałkujemy na grubość ok 0,5cm. Z dużego kawałka wycinamy za pomocą tortownicy 3 krążki. (Wycięłam dwa, po czym ponownie zagniotłam i rozwałkowałam na trzeci krążek). Gotowe krążki układamy na dużej blasze i pieczemy ok 15- 20 minut w temp 180st. Jeszcze ciepłe krążki przekładamy w tortownicy przygotowanym kremem. Starcza go na dwukrotne przełożenie oraz posmarowanie cieniutko wierzchu, który posypujemy posiekanymi wafelkami. Schładzamy w lodówce, najlepiej przez noc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 15.11.2014 22:41
fajna nazwa i fajne ciasto
dagita 15.11.2014 14:33
Ja chcem kawałeczek :)
Ola1984 15.11.2014 08:16
Mniam, pyszne ciacho :)
Barbara13 14.11.2014 23:57
super ciacho i do tego ładnie podane :)
Mniam 14.11.2014 23:01
Cudowne ciasto! Z przyjemnością bym się poczęstowała :)
kasienka23 14.11.2014 22:04
pyszne ciasto!
Kolorowa 14.11.2014 21:09
Wykwintnie.
Ada-Gaba 14.11.2014 19:40
rewelacyjny krem, pyszny deser
V_kuchareczka 14.11.2014 18:55
przepysznie wygląda
Aannkaa82 14.11.2014 18:05
bardzo apetyczny :)
Grazyna0211 14.11.2014 17:38
smaczny deser
Ania321 14.11.2014 16:47
zjadłabym z przyjemnością :)
Agnieszka-87-25 14.11.2014 16:36
świetne jest!
Renata22 14.11.2014 16:06
przepiękny! ;)
cukiereczek 14.11.2014 15:55
wspaniale wygląda
rzelkazag 14.11.2014 14:24
Serdecznie dziękuję :)
Kuchenka 14.11.2014 14:18
bardzo mi sie podoba przepis
Maria 70 14.11.2014 13:40
Smaczny okruszek.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak