Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Okroszka, chłodnik rosyjski

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śmietana 18 proc 1/3 szklanki
woda 8 szklanek
ocet 3 1/2 łyżki
sól 2 łyżeczki
koper świeży 1/2 pęczka
szczypiorek usiekany 1/2 szklanki
szynka wędzona 200 gram
ziemniaki 3
jajka ugotowane na twardo 3
ogórek zielony 3

Przepis i sposób przygotowania na: Okroszka, chłodnik rosyjski

Ziemniaki wyszoruj i przełóż do garnka. Ugotuj wraz z 1 łyżka octu. Odcedź, obierz ze skórki i odstaw aby przestygły. Gdy przestygną pokrój w kostkę.
Do miseczki dodaj szczypiorek,posiekany koperek, jajka pokrojone w kostkę, oraz szynkę również pokrojoną w kostkę. Ogórki obierz, pokrój w kosteczkę i dodaj do miseczki. Do miski dodaj również ziemniaki.
W osobnej misce połącz ze sobą wodę,śmietanę,sól,pozostały ocet i wymieszaj. Dodaj do warzyw. Dokładnie wymieszaj. Przykryj folią spożywczą i wstaw na kilka godzin do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 26.06.2017 13:38
smaczne jedzonko
Ania321 26.06.2017 11:49
Wygląda pysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak