Okrasa z gęsi.

Okrasa z gęsi.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z gęsi

    2 szt
  • sól

  • pieprz

  • ząbki czosnku

    2 szt
  • majeranek Prymat

  • cząber

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Okrasa z gęsi. foto
Mięso umyć, osuszyć ,
Krok 2 - Okrasa z gęsi. foto
wytrybować
Krok 3 - Okrasa z gęsi. foto
pokroić na mniejsze kawałki
Krok 4 - Okrasa z gęsi. foto
, zemleć ze skórą, dodać przyprawy i wymieszać .
Krok 5 - Okrasa z gęsi. foto
Okrasę włożyć do faski czyli glinianego garnka, dobrze ubić
Krok 6 - Okrasa z gęsi. foto
i przechowywać w lodówce.
Dawniej okrasę zalewano smalcem z gęsich jelit ,aby się nie psuła, ale my mamy lodówki. Gliniane naczynia zapobiegają jełczeniu.
Krok 7 - Okrasa z gęsi. foto
Wspaniale smakuje posmarowany nią kaszubski (nie tylko) chleb na ziemniakach.
Krok 8 - Okrasa z gęsi. foto
Jest doskonała do okraszania tłuczonych ziemniaków . Odsmażane lub trampane czyli utłuczone , polane ,posypane przesmażoną okrasą z cebulką ,smakują wybornie, próbowałem. A do tego kwaśne mleko, maślanka.
Christopher
Więcej na temat okrasy i nie tylko znajdziecie na blogu DS - Kaszubskie jadło.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Kolorowa

17.08.2014 18:08
Ciekawe ;)

Rysia

17.08.2014 17:52
Kiedyś nawet jadłam ziemniaczki tym okraszone.Były bardzo smaczne.

mysza75

17.08.2014 14:33
jakie fajne smarowidło

norweska20

17.08.2014 14:07
smaczna propozycja

IZABELA29

17.08.2014 13:54
rzadko kto taką robi ,chętnie bym ją skosztowała.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat