Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Okra z pieczarkami i bakłażanem w sosie pomidorowym

5.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

okra
30 dag
cebula biała
1 szt
pieczarki
20 dag
bakłażan
1 szt
pomidory krojone z puszki
1 puszka
sos sojowy
3 lyzki
Kurkuma mielona Prymat
pol lyzeczki
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
chili Prymat
do smaku
sól
do smaku
Sklep Prymat
kolendra mielona
1 lyzeczka
Kmin rzymski mielony Prymat
1 lyzeczka
Sklep Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
pol lyzeczki
Sklep Prymat
olej do smażenia
czosnek
2 zabki
koper świeży
2 lyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Okra z pieczarkami i bakłażanem w sosie pomidorowym

Cebule obrać, posiekać i podsmażyć na oleju. Pieczarki umyć, pokroić w polplastry, dodać do cebulki i podsmażyć. Okrę myjemy i obcinamy ogonki, następnie kroimy na trzy części i dodajemy do pieczarek. Bakłażana obieramy, nasalamy i odstawiamy aż puści gorzki smak. Następnie myjemy bakłażana, osuszamy , kroimy w kostkę i podsmażamy na oddzielnej patelni. Następnie dodajemy bakłażana do pozostałych warzyw wraz z wszystkimi przyprawami.Podlewamy woda i dusimy pod przykryciem. Następnie dodajemy pomidory z puszki, przyprawiamy do smaku, wyciskamy przez praskę czosnek i dodajemy posiekany koperek. Podajemy z ryżem lub kasza, albo z dodatkiem pieczywa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 12.10.2016 13:38
Tez uwielbiam okrę i zastanawiałam się nad jej uprawa. Trzymam kciuki, aby następnym razem udało Ci się ją wychodowac ;)
gosia56 12.10.2016 11:09
Super jak dla mnie to nowość bo ja jej niestety nie znam ;)
Mniam 12.10.2016 11:02
Szkoda, że okra jest tak mało popularna. Twoje danie zjadłabym z chęcią :)
AZgotuj 12.10.2016 10:44
jadłam okrę , jest specyficzna, albo się ją kocha albo nie- dla mnie ciekawa. Lubię odkrywać nowe smaki. Pyszne danie
Habibi 12.10.2016 10:37
Bardzo lubię wszelkie dania z okrą, chociaż u nas chyba jest bardziej znana jako ketmia albo piżmian. Nawet próbowałam kiedyś sama uprawiać, ale coś mi się nie bardzo udało. W ogrodzie była plaga ślimaków i wszystko pochłonęły, zanim okra dobrze wyrosła ;) W przyszłym roku mam zamiar ponowić próbę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak