Okonomiyaki (japoński wytrawny naleśnik)

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    1 sztuka
  • pieczarki

    70 gram
  • kapusta pekińska

    1/2 małej główki
  • ser żółty

    150 gram
  • jajko

    3 sztuki
  • mąka pszenna

    75 gram
  • czosnek

    2 ząbki
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • ketchup łagodny

    do polania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Okonomiyaki (japoński wytrawny naleśnik) foto
Cebulę, pieczarki i kapustę kroimy w cienkie paseczki.
Krok 2 - Okonomiyaki (japoński wytrawny naleśnik) foto
Ser kroimy w grubą kostkę.
Krok 3 - Okonomiyaki (japoński wytrawny naleśnik) foto
Jajka mieszamy z mąką do czasu powstania jednolitej konsystencji, doprawiamy solą i pieprzem. Do masy dodajemy pokrojoną cebulę, pieczarki, kapustę, ser i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy dokładnie łyżką, aby wszystko pokryło się masą jajeczną. Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy zawartość miski i rozprowadzamy równomiernie. Smażymy ok. 4-5 minut na wolnym ogniu, następnie zsuwamy placek na talerz, odwracamy na drugą stronę i ponownie smażymy 4-5 minut. Podajemy gorący oblany ketchupem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jasiek 04.02.2015 11:12
ciekawe urozmaicenie np. śniadania
Ania67 04.02.2015 09:17
fajna sprawa
Lucan 03.02.2015 23:12
Jakiś taki... mało Japoński, szczególnie z tym ketchupem :/
anilewe13 03.02.2015 23:03
Naleśnik wygląda smakowicie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat