Okoń z piekarnika na maśle z pietruszką, cytryną...

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • okoń

    2 średnie
  • Kucharek przyprawa do potraw

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

    4 łyżeczki
  • masło

    100 gram
  • natka pietruszki

    6 gałązek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Świeże okonie oczyścić: odciąć łby, usunąć wnętrzności, oczyścić skórę z łusek, dobrze opłukać i ręcznikiem papierowym osuszyć.

Natrzeć z każdej strony Przyprawą Kucharek, pieprzem mielonym i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Do środka dać kawałeczek masła, resztę na wierzch, położyć gałązki natki pietruszki i skropić sokiem z cytryny.

Piekarnik nagrzać do 200 C, wstawić bez przykrycia i piec 30-35 minut, jeśli ryba jest mniejsza to piec krócej lub dłużej przy dużej rybie.

Okoń jest pyszny, delikatnie smakuje masłem i pietruszką.................SMACZNEGO!!!

Okonie kupiłam u rybaków i dostałam do nich śledzia większego, też go po oczyszczeniu dołożyłam i razem z okoniami upiekłam....

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 09.11.2015 11:04
wygląda bardzo apetycznie
Pani Domu 03.11.2015 07:49
wygląda przepysznie
ilka01 02.11.2015 12:28
pychota :)
Grazyna0211 02.11.2015 12:18
pyszna ryba
Motorek 02.11.2015 11:03
Smaczna ryba
dollce 02.11.2015 10:58
wygląda smakowicie
Futka 02.11.2015 09:14
Przepyszna i aromatyczna rybka :)
JulkaTomeczek 02.11.2015 09:04
Pyszne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat