Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Okoń na risotto w sosie

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

okoń 1 kg
marchew 2 sztuka
masło 250 g
cebula 1 sztuka
ryż 200-300 g
mleko kokosowe 500 ml
trawa cytrynowa do smaku
kolendra do smaku
pieprz do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
sól do smaku
pomidorki koktajlowe 12 sztuka
rukola do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Okoń na risotto w sosie

Pokrojoną w kosteczkę marchewkę smażymy na maśle na patelni. Dodajemy pokrojoną drobniutko cebulę, odrobinę czosnku, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Do całości dodajemy uprzednio ugotowany ryż. Mieszamy go na patelni i całość dusimy do uzyskania papkowatej masy. Aby zrobić zielonkawy sos, kokosowe mleko gotujemy z trawą cytrynową. Następnie trawę wyrzucamy i miksujemy sos z kolendrą-zrobi się zielony. Do sosu dokładamy zaprawiony wcześniej filet z okonia i dusimy na małym ogniu. Pomidorki gotujemy dalej z sosem. Na talerz wykładamy ryż (risotto), na ryż kładziemy rybę, wokół kilka pomidorków i oblewamy dookoła sosem. Dekorujemy wedle uznania, w tym wypadku liśćmi sałaty rukoli. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina38 21.02.2013 13:49
bardzo apetyczne
pajbek 30.01.2013 13:47
Wygląda na pyszne jedzonko :-)
Lemon 25.01.2013 09:54
super
aisoglam 24.01.2013 23:58
Apetycznie się zapowiada :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak