Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki z musztardą lub ketchupem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki 3 kg
woda 2 litry
ocet 10 % 2 szklanki
cukier 0,5 kg
sól 6 łyżeczek
koper 1 koszyczek
ziele angielskie 1 kulka
czosnek 1 ząbek
pieprz 2 kulki
ketchup 10 łyżek
musztarda 10 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki z musztardą lub ketchupem

Wodę i składniki zalewy (oprócz musztardy) zagotować i ostudzić. Do wystudzonej dodać musztardę lub ketchup (do ketchupu dodaję odrobinę chili) i dobrze wymieszać (można mikserem) . Do słoików włożyć koper, ziele, pieprz i czosnek. Obrane ze skórki ogórki pokroić w ćwiartki lub grube plastry i przełożyć do słoików. Zimną zalewą zalać ogórki i odstawić na 2 godziny, po czym spasteryzować, 5 minut wystarczy. Z podanych składników wychodzi około 12 pół litrowych słoików.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EWI 15.10.2012 11:49
pycha
ziutula
ziutula 15.10.2012 11:37
lubię takie ogóreczki
Goya 15.10.2012 11:15
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak