Przepis i sposób przygotowania na: OGÓRKI Z CHILI W ZALEWIE SŁODKO-KWAŚNEJ
Ogórki z chili w plastrach, słupkach czy ćwiartkach - pokrój je tak jak lubisz. Wszyscy znamy ogórki kiszone i małosolne, a ja polecam wam ten przepis na ogórki z chili. Pasują do dań mięsnych lub jako zakąska.
1. Dwa i pół kilograma obranych pokrojonych ogórków w paski bądź w drobne ćwiartki zasypać 4 łyżkami soli i pozostawić na ok. 3 godz.
2. Po 3 godzinach odlać wodę, która się zebrała i dodać do ogórków 3 łyżeczki chili, 3 łyżki oleju i 2 główki przeciśniętego czosnku (bądź drobno posiekanego)i wszystko razem wymieszać (uważać na dłonie, chili jest ostre bardzo jak wiadomo), odstawić całość na ok. 1godz. Po godzinie powkładać do słoiczków i zalać zalewą.
ZALEWA:
3. Zagotować 2 szklanki octu i 0,5 kg cukru. Ogórki zalać gorącą zalewą. Można zagotować (zapasteryzować) słoiki, ale tylko ok. 3 minut.
Polecam ogórki w zalewie chili jako dodatek do mięs z grilla, bądź także może się znaleźć obok grzybków jako zakąska do wódeczki :)