Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki w winnej zalewie

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórek gruntowy 2,5 kg
ocet 10 % 300 ml
wino białe wytrawne 250 ml
cukier 5 łyżek
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 8 szt
sól 5 łyżeczek
koper 8 baldachimów
Owoc jałowca cały Prymat 10 szt
woda 750 ml (do zalewy)

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki w winnej zalewie

Ogórki myjemy, kroimy w cienkie plasterki. Przekładamy do dużej miski, oprószamy solą (2 łyżeczki), zalewamy wodą (tak by były zakryte). Miskę przykrywamy i odstawiamy na noc w chłodne miejsce.
Tak przygotowane ogórki osączamy, płuczemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Baldachimy kopru płuczemy, wkładamy po jednym do słoika i po jednym listku laurowym. Do słoików wkładamy ogórki.
Ocet zagotowujemy z winem, wodą, cukrem, resztą soli, jałowcem i gorczycą. Gorącą miksturą zalewamy ogórki, zakręcamy. Pasteryzujemy 40 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 100°C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Skotka 20.08.2015 21:54
Ciekawa jestem smaku tych ogórków, muszą być pyszne:)
agnieszka214 20.08.2015 17:34
smaczne ogóreczki mniam
Bernadeta1 20.08.2015 16:32
zastanawiający smak ale na pewno inne i smaczne
jagoda5913 20.08.2015 16:15
ciekawy przepis
Ewelina1991 20.08.2015 15:02
świetne ogórki!!
ania2610 20.08.2015 14:40
ciekawa propozycja - z winem jeszcze nie jadłam
Wafelek2601 20.08.2015 14:01
Pyszne ogóreczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak