Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki w plastry do słoika

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 2 szt
koper 1-2 łyżki
sól 1-2 łyżki
Zalewa: :
woda 2 litry
cukier 2 szkl
ocet 1 szkl
ogórki 4 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki w plastry do słoika

Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w plastry ( jak są większe to w półplastreki ). Następnie do pokrojonych ogórków dodajemy obraną i pokrojoną w piórka cebulę. Posypujemy solą i koprem i odstaiamy na około pół godziny. W między czasie przygotowujemy zalewę : wodę , cukier i ocet zagotowujemy. Przygotowane wcześniej ogórki nakłądamy do wyparzonych słoików , zalewamy gorącą zalewą , zakręcamy szczelnie i pasteryzujemy około 5 minut. Gotowe słoiki odwracamy do góry dnem i czekamy aż wystygną. Gotowe znosimy do piwnicy lub spiżarni. Smacznego !

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina47 20.05.2013 21:25
super pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak