Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki pomidorowo-czosnkowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki 5 kg
cebula 1/2 kg
czosnek 2 główki
olej 120 ml
ocet 10 % 150 ml
sól 2 łyżki
cukier 1 szkl.
sok pomidorowy 1 litr
koncentrat pomidorowy 200 ml
pieprz ziarnisty
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
Gorczyca biała cała Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki pomidorowo-czosnkowe

Ogórki umyć, obrać, pokroić wzdłuż na ćwiartki, przełożyć do miski.
Dodać cebulę pokrojoną w piórka.
Czosnek obrać i zmiksować z olejem, koncentratem, octem, solą i cukrem.
Mieszaninę wlać do ogórków, dolać sok pomidorowy, wymieszać i zostawić na 3 godziny.
Ogórkami napełnić słoiki, dodać przyprawy, dopełnić zalewą pomidorową.
Zapasteryzować 15-20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 15.02.2017 12:06
Przepis wypróbowany zarówno z ogórkami gruntowymi jak i sałatkowymi "wężam" że szklarni. Oba rodzaje polecam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak