Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogorki na ostro

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ogórki gruntowe 2.5 kg
sól 4 lyzki
ocet 1.5 szkl
cukier 0.7 kg
olej 8-9 lyzek
papryczka chili 2-4 szt
czosnek 1.5 glowki

Przepis i sposób przygotowania na: Ogorki na ostro

Ogorki pokroic w plasterki (dosyc cienkie) przesypac sola i zostawic na noc zeby puscily wode. Papryczki i czosnek posiekac drobno zalac olejem i zostawic na noc. Rano odsaczyc ogorki a wode wylac. Olej z papryczkami i czosnkiem zagotowac (zagrzac). Ocet z cukrem zagotowac zeby cukier sie rozpuscil. Wymieszac goracy ocet z goracym olejem i ta zalewa zalac ogorki. Wymieszac i zostawic na 12 godzin. Po tym czasie rozlozyc do sloikow ciasno upychajac ogorki i zalewajac zalewa tak zeby w sloikach nie bylo powietrza.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak