Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki miodowo - musztardowe.

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki świeże 3 kg
woda 1 litr
cukier 2/3 szklanki
miód 4 łyżki
Musztarda sarepska Prymat 4 łyżki
ocet 0,5 szklanki
sól 1 łyżka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 3 ziarna
Ziele angielskie całe Prymat 3 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki miodowo - musztardowe.

Umyte ogórki obrać, pokroić w słupki (najlepiej na cztery części wzdłuż ogórka) i wydrążyć z nich nasiona, pozbawić ich środków z nasionkami. Przygotować zalewę do ogórków i w tym celu podgrzać na gazie wodę z dodatkiem cukru, miodu, octu dodając do zalewy także przyprawy – czyli dosypując sól, dodając ziarna pieprzu i ziela angielskiego i wkładając laurowe liście. Zalewę podgrzewać na niezbyt dużym ogniu do rozpuszczenia się, dokładnego połączenia się składników. Do gorącej zalewy zaraz po zdjęciu jej z ognia dodać musztardę i rozmieszać ją w zalewie, by się w niej równomiernie rozprowadziła. Przygotowane wcześniej ogórki wkładać do słoiczków i zalewać gotową, gorącą zalewą. Słoiki zakręcać i odstawiać na moment do góry dnem. Po chwili w dużym garnku nastawić trochę wody na gotowanie i włożyć do niej dokładnie zakręcone słoiki do góry wieczkami, podgrzewać przygotowane słoiki z ogórkami czyli pasteryzować miodowo - musztardowe ogórki w słoikach przez około 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Cynamonka 22.01.2015 15:24
Miałam okazję kiedyś spróbować. Są bardzo delikatne w smaku :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak